Fazer Makeiset hallinnoi projektinsa Thinking Portfolio-projektisalkussa. Focuksessa, joksi projektisalkkua Fazer Makeisilla kutsutaan, etenevät niin kulutustuote-, raaka-aine, tuotekehitys- kuin tuotteen lopetusprojektitkin.

Thinking Portfolio on täydellisesti sopiva alusta muuttuville projekteille

Focus Friend Hanna Ikonen

Focus Friend Hanna Ikonen

Fazer Makeisilla tehtävät projektit ovat hyvin vaihtelevia ja vaativat erilaisia asioita prosessissa. Vanha järjestelmä ei sopinut tällaiseen muuttuvaan ympäristöön ja Thinking Portfolio hankittiin, koska se on aidosti ketterä kehittää ja täydellisesti sopiva alusta muuttuville projekteille. Näppärää on muun muassa, että voimme konnektoida raaka-aineprojekteja kiinni tuotekehitysprojekteihin, kertoo Senior Specialist Hanna Ikonen hankinnan taustoista.

Fazerin Sinisen uusi makuvariaatio

Mielenkiintoinen projekti on esimerkiksi Fazerin Sinisen uuden makuvariaation kehittäminen. Uutta makua lähdetään suunnittelemaan hyvissä ajoin, vähintään vuosi ennen kuin se on valmis lanseerattavaksi. Salkussa hallinnoidaan kaikki vaiheet kustannusanalyysistä kuluttajien kiinnostuksen kohteisiin ja raaka-ainetestauksista pakkauksen designin tekoon. Kaikki prosessin osat saavat lähtötietonsa salkusta ja eri ihmiset katsovat salkusta eri tietoja, silti se palvelee kaikkia.

-Myynti katsoo pitkän ajan suunnitelmia, tehdasyksiköitä kiinnostaa mitä on tulossa tuotantoon lähiaikoina ja mitä poistumassa.

Salkun tieto auttaa tehdasta suunnittelemaan koeajojen aikatauluja, jotka myös tallennetaan salkkuun. Fazerilla kaikki tieto on sisäisesti saatavilla. Salkusta pystyy seuraamaan niin aikatauluja kuin päätöksiäkin.

Focus Friends vie asioita huumorilla eteenpäin

Fazer Focus Friends

Focus Frendit vievät asioita eteenpäin hyvässä hengessä huumoria unohtamatta

-Thinking Portfolion salkku on ollut meille iso tyytyväisyyden aihe. Aiemmin käyttäjät joutuivat koko ajan kysymään neuvoa. Tällä hetkellä, sen sijaan, että kysyttäisiin neuvoa, käyttäjät kommentoivat: ”ihan helppo”. Vähältä pitää, ettei minua halata tämän työkalun ansiosta, niin tyytyväisiä loppukäyttäjät ovat

Fazerilla salkunhallinnan tai projektityön tekemisen kanssa ei olla ryppyotsaisia, vaikka prosesseja hallinnoidaan ja kuluja lasketaan, asiat tehdään hyvällä fiiliksellä. Pääkäyttäjiä ei kutsuta pääkäyttäjiksi, vaan he ovat Focus frendejä. Jokaisessa funktiossa on oma Focus friend, ja ryhmällä on myös oma WhatsApp ”Focus Friends”.

-Viemme tällä ryhmällä asioita eteenpäin hyvässä hengessä ja huumorilla, josta olemmekin tunnettuja. Meillä esimerkiksi järjestelmän ikonit eivät ole ikoneita vaan ”ikosia”, nauraa Hanna Ikonen.

-Yleensä projektien aikatauluttaminen ja hallinnointi tuottaa ahdistusta, mutta stressin sijaan projektisalkku tuo helpotusta. Asioita ei tarvitse panikoida, vaan hallinnointi tehdään sujuvasti ja ketterästi Focuksen avulla.

Thinking Portfolio ja Focus Friends on tuonut niin paljon positiivista virettä, että Fazerilla on hankittu kaksi uuttakin Thinking Portfolio-salkkua, Fazer Bakery Focus ja Fazer Lab, Fazer Focuksen hankinnan jälkeen.

Varjoexceleistä on päästy eroon ja vahva kehittäminen jatkuu

Thinking Portfolio-projektisalkku saatiin nopeasti tuotantokäyttöön, joka alkoi heti, kun minimivaatimusten parametrointi oli valmis. Salkku on ketterä kehittää ja käyttäjät ovat aktiivisesti mukana nostaen omia kehitysideoitaan esiin, iloitsee Ikonen.

-Aiemmin hoidin kehittämisen itse, käyttäjät eivät kokeneet entistä salkkusovellustamme omakseen, he mieluimmin käyttivät ”varjoexceleitä”, joista nyt olemme pääsemässä kokonaan eroon, kun niiden ominaisuudet siirretään Thinking Portfolioon.

Tällä hetkellä kaikki funktiot käyttävät Thinking Portfolion raportointia, mutta eivät ole vielä tietoisia sen kaikista toiminnallisuuksista ja uusista raportointimahdollisuuksista. Salkun hyödyntämistä eri funktioiden tarpeisiin on tarkoitus jatkossa lisätä.

-Meillä on meneillään vahva kehittämisen vaihe, se on helppoa, kun ketterä kehittäminen toimii.

p.s. pystyitkö lukemaan ajattelematta suklaan makua suussasi – minä en! (toimittajan huom.)

Fazer Makeisten salkkukuulumisia kertoi:

Focus Friend
Hanna Ikonen

Senior Specialist,
PD Systems and Change Management
Fazer Makeiset

Fazer on kansainvälinen perheyritys, jonka menestys on jo vuodesta 1891 lähtien perustunut parhaaseen tuotteiden ja palvelun laatuun, rakastettuihin brändeihin, osaaviin ihmisiin ja vastuulliseen toimintatapaan. Fazer noudattaa liiketoiminnassaan eettisiä periaatteita.

(www.fazergroup.fi)