Förändringar är en oundviklig del av projektledning. De kan inte bara medföra möjligheter utan också risker som kan riskera projektets framgång. God riskhantering är avgörande för att säkerställa att projektet håller kursen även under förändringar. I denna blogg delar vi med oss av några praktiska tips för att förbättra riskhantering.
- Regelbunden riskbedömning
Det första steget är att identifiera och bedöma projektets risker. Detta inkluderar inte bara risker som är direkt relaterade till projektet utan också risker som uppstår från potentiella förändringar. Regelbunden riskbedömning hjälper till att hålla risklistan uppdaterad och säkerställer att nya risker snabbt identifieras. Identifierade risker kan hanteras i en portfölj, till exempel i Thinking Portfolios Projekt- eller Riskhanteringsportfölj.
- Prioritera risker
Alla risker är inte lika betydande. Projektteamet måste prioritera risker baserat på deras påverkan och sannolikhet. Ägna särskild uppmärksamhet åt risker som kan ha störst påverkan på projektets tidsplan, kostnader eller kvalitet.
- Planera riskminskning som en del av riskhanteringen
För varje identifierad risk måste en plan upprättas om hur risken ska hanteras eller, om nödvändigt, minskas. Planen bör inkludera åtgärder för att minska sannolikheten för risken, åtgärder att vidta om risken materialiseras samt ansvariga personer och tidsplaner för åtgärderna.
- Utbilda teamet i riskhantering
Projektteamet bör vara medvetet om projektets risker och också kunna identifiera potentiella nya risker. Organisera utbildningssessioner eller workshops som fokuserar på riskhantering och betona hur varje teammedlem kan hjälpa till att identifiera och hantera risker.
- Förbättra kommunikationen
God kommunikation är en viktig del av riskhanteringen. Teammedlemmar bör vara öppna och ärliga om risker och rapportera observerade hot så tidigt som möjligt. God kommunikation hjälper också till att säkerställa att alla parter är medvetna om riskhanteringsplanen och vet hur de ska agera i enlighet med den.
- Övervaka risker och uppdatera planer kontinuerligt
När projektet fortskrider kan nya risker dyka upp och befintliga risker kan förändras. Därför måste risker kontinuerligt övervakas och planer bör uppdateras vid behov för att återspegla nya förhållanden. Detta hjälper till att säkerställa att projektet har bästa möjliga chans att lyckas mitt i förändringar.
Att förbereda sig för risker som uppstår genom förändringar kräver alltså regelbunden riskbedömning, prioritering, planering, teamutbildning, kommunikation och övervakning. Alla dessa aspekter måste tas i beaktande för att identifiera och hantera risker samt minska deras påverkan i föränderliga situationer.
Lär dig mer om Thinking Portfolios Projekt- eller Riskhanteringsportfölj genom att ladda ner
Thinking Portfolio® Projektportfölj Whitepaper
Thinking Portfolio Risk Management Portfolio Whitepaper (PDF)