Orion otti käyttöön Thinking Portfolion Riskisalkun, jotta riskienhallinnan prosessia sekä riskien arviointia ja raportointia saataisiin harmonisoitua. Nykyään Riskisalkussa hallitaan ja seurataan satoja riskejä eri liiketoiminta-alueilta ja toiminnoista.

Satakunta käyttäjää saa salkusta yhtenäisen näkymän Orionin riskitilanteeseen

Orionin riskienhallinnan prosessista vastaava Kari-Pekka Mäkelä kertoo, että ennen Thinking Portfolion Riskisalkun käyttöönottoa Orionin riskien seuranta oli hajanaista ja PowerPointit olivat kovassa käytössä. Kari-Pekka Mäkelä on Thinking Portfolion Riskisalkun omistaja ja pääkäyttäjä. Hänellä oli vastuu salkun käyttöönottoprojektista ja jatkossa salkun kehittämisestä.

 

”Pääasia oli saada yhtenäistettyä prosessi ja raportointi. Haluttiin, että riskienhallinta tehdään yhdessä paikassa saman näköisenä ja yhtenäisillä arviointikriteereillä.”

 

Orionilla Riskisalkun hankinnassa pääasia oli saada yhtenäistettyä prosessi ja raportointi. Haluttiin, että riskienhallinta tehdään yhdessä paikassa saman näköisenä ja yhtenäisillä arviointikriteereillä. Työkalun valinnassa painotettiin helppokäyttöisyyttä; salkun pitäisi olla niin yksinkertainen, että kuka vaan voisi käyttää sitä. Toivottiin myös, että työkalun käyttöön liittyviä ylläpitotöitä olisi mahdollisimman vähän.

Nykyään Orionin Riskisalkussa on satakunta käyttäjää ja hallittavia riskejä jo noin kolmesataa. Riskitieto on siirtynyt sujuvasti erillisistä PowerPointeista yhteen online-pohjaan, jossa se pysyy ajantasaisena ja määrämuotoisena.

 

Käyttöönotto oli helppo ja nopea projekti

”Salkun käyttöönotto oli helppo ja suoraviivainen sprinttityöskentely”, Mäkelä kuvailee.

Orionilla oli jo ennestään käytössä useampi Thinking Portfolion salkkumalli. Salkkujen tietomallit ovat yhteydessä toisiinsa Thinking Portfolion HUB-alustalla. Tämä mahdollistaa esimerkiksi yhteisen käyttäjähallinnan ja resurssienhallinnan salkkujen välillä.

”Meille on iso etu, että Orionin resurssit näkyvät kaikissa salkuissa. Pääkäyttäjien on helppo katsoa rooleja ja esimerkiksi resursointia salkkujen välillä.”

 

Riskisalkussa on toimintoja, jotka helpottivat sen käyttöön jalkauttamisessa. Mäkelä on esimerkiksi kehottanut organisaationsa ihmisiä asettamaan salkkuun tehtäviä, virstanpylväitä ja aikarajoja, jolloin salkku antaa muistutuksia unohtuneista kirjauksista.

 

Riskit arvioidaan tiukoin kriteerein

Vajaassa vuodessa Riskisalkku on harmonisoinut Orionin riskien arvioinnin ja raportoinnin. Riskien arviointiin on määritelty tiukat kriteerit. Käytännössä nykyään jokaista riskiä täytyy ajatella Orionin näkökulmasta, ei vain esimerkiksi oman yksikön näkökulmasta.

”Konerikko voi olla yksittäiselle tuotanto-osastolle ikävää, mutta Orionin tasolla tällainen riski ei välttämättä saa kovin suurta pisteytystä”, Mäkelä kiteyttää kriteeristöä.

Riskien vaikuttavuuden ja todennäköisyyden näkeminen koko organisaation tasolla helpottaa riskien vertailussa, lajittelussa ja raportoinnissa.

 

Orionin riskienhallinnan toimenpiteet ovat parantuneet

Salkku on sopeutunut hyvin Orionin riskienhallintaprosessiin. Esimerkiksi salkun kieltä ja sanastoa muokattiin Orionin käyttämiin termeihin sopivaksi, jotta alusta vastaisi aidosti käytännön tekemistä.

Käyttöönoton jälkeen salkun jatkokehittäminen on ollut vaivatonta Thinking Portfolion konsulttien kanssa. Seuraavaksi Riskisalkussa kehitetään jäännösriskin käsittelyä ja lisätään Orionin strategiset tavoitteet, jotta niiden yhteyttä riskeihin voidaan seurata aiempaa paremmin.

 

“Vaikuttavuuden ja todennäköisyyden näkeminen koko organisaation tasolla helpottaa riskien vertailussa, lajittelussa ja raportoinnissa”

 

Mäkelä sanoo olevansa erittäin tyytyväinen siihen, että Riskisalkussa tietoa pystytään lajittelemaan ja suodattamaan helposti. Salkusta saadaan ajettua suoria raportteja ja näkymiä prosessin tueksi.

Mäkelä kertoo, että nykyään Orionin riskejä tunnistetaan ja osataan kuvata kattavasti.

”Salkun käyttöönoton myötä Orionin riskienhallinnan toimenpiteet ovat parantuneet myös käytännön tasolla, kun riskien raportoinnista on tullut pakollinen osa arkea ja vuosikellon mukaisia suunnitteluprosesseja.”

 

Orionin Riskisalkun kehityksestä kertoi:

 

Kari-Pekka Mäkelä

Director, Risk Management and Corporate Development

Orion

 

 

Teksti: Tyyne Taunila, Marketing Specialist, Thinking Portfolio