Projektisalkunhallinta kriisitilanteessa

Risk Map

Viime päivien aikana geopoliittinen tilanne on nostanut lisää talouteen kytkettäviä riskejä ja uhkia esiin. Projektit joilla tiedetään olevan aktiivinen kytkentä mitattavaan suureeseen joka voidaan kytkeä riskiin tai uhkaan tulisi ottaa nopeasti erityiskäsittelyyn.

Liiketoimintaympäristöstä nousevat epävarmuustekijät ja niiden riskit ovat asioita joiden vaikutuksista tulisi projektin omistajan ottaa vastuu. Projektipäällikkö taas pyrkii ratkaisemaan haasteet ja esteet jotka projekti kohtaa eri tilanteissa – mutta ei ota vastuuta siitä mikä on projektin Business Case tilannekuvan muuttuessa.

 

Organisaatioiden tulee nyt tunnistaa projektit joilla on riippuvuuksia tunnistettuihin indikaattoreihin ja viipymättä arvioida tilannekuva. Osa projekteista tuottaa lopputuloksia jotka kantavat suhdanteiden yli ja osa projekteista ja investoinneista ovat varsin herkkiä suhdanteista riippumattakin. Epävarmuuden aikana organisaatio joka tunnistaa investointeihinsa ja kehitysprojekteihinsa liittyvät riskit ja erityisesti niiden riippuvuuden muihin projekteihin kykenee tavanomaista parempiin ohjausliikkeisiin.

 

Projektien talous- ja rahoitusseurannassa on tärkeää ymmärtää projektien sitoumat – eli paljonko kustannuksia on jo sitouduttu maksamaan vaikka projektin laajuutta muutetaan kesken projektin. On hyvä varmistaa onko esim. Venäjän talouspakotteet Force majeure toimenpiteitä ja siten käsiteltävä Business Case tasolla eri tavalla.

Epäjatkuvuus on samalla myös mahdollisuus

 

Tällä hetkellä jokainen organisaatio haluaa viimeistään tietää mitkä käynnissä ja suunnitteilla olevat projektit liittyvät Venäjään tai ovat muuten välillisesti riippuvaisia vallitsevasta tilannekuvasta. Hyvä muistaa, että jokainen epäjatkuvuushetki on samalla myös mahdollisuus. Mahdollisuus se on aina todennäköisemmin silloin kun projektisalkkumme selkeyttää tilannekuvan päätöksentekoa varten. Kriisitilanteessa hyvä raportointinäkökulma on projektin riskien vaikuttavuus / todennäköisyys vs. tuotot ja hyödyt. Jos riskitaso ja todennäköisuus riskille toteutua kasvaa odotetaan vastaavasti parempaa tuottoa ja hyötyä. Vastaavasti jos oletetut tuotot ja hyödyt on vaara laskea – voi myös olla niin, että emme siedä enää alkuperäistä riskin vaikuttavuus / todennäköisyys tasoa. Kun näkyväisyys on heikko on projektisalkku väline jolla voi ottaa kelivaraa.

Share This