Kuva: SSAB

SSAB on globaali teräsyhtiö, jossa työskentele yli 15 000 työntekijää yli 50 maassa, ja jolla on johtava markkina-asema lujien terästen ja niihin liittyvien palveluiden toimittajana. Päätuotantopaikat sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa ja USA:ssa. SSAB:n tavoitteena on tuoda maailman ensimmäisenä teräsyhtiönä fossiilivapaata terästä markkinoille jo vuonna 2026.

Thinking Portfolion salkkuratkaisu toi selkeyttä monikansalliseen yhteistyöhön

SSAB:n ja Rautaruukin yhdistyttyä 2014 oli investointien osalta ensisijaisen tärkeätä löytää yhteinen tapa johtaa suunnittelua, toteutusta ja raportointia. Tässä tilanteessa kehitettiin konsernin yhteinen prosessimalli investointien ja projektin johtamiseen. Mallin lähtökohtana oli käytännönläheisyys ja prosessien yksinkertaistaminen. Yhdistymisen myötä lähtötilanteessa oli käytössä muun muassa useita eri taloushallinnon ohjelmistoja ja paljon Exceleitä lukuisine linkkeineen. Yrityksen ja erehdyksen kautta opittiin, että Exceleiden käyttö investointien hallinnoimiseen ei enää palvellut, vaan oli siirryttävä Excel-viidakosta tietokantapohjaiseen järjestelmään, kertoo Arto Kangas taustaa investointisalkkuhankinnalle.

Useisiin eri projektisalkkuratkaisuihin tutustuttuaan SSAB päätyi Thinking Portfolion pilvipalveluratkaisuun. Ennen lopullista päätöstä ratkaisun soveltuvuutta testattiin SSAB:n investointisalkun johtamisen apuvälineenä. Testauksen avulla saatiin vahvistus siitä, että helppokäyttöinen, juuri oikeaan tarkoitukseen parametroitu, Thinking Portfolio-projektisalkku oli täsmäratkaisu SSAB:n globaaliin projektitoimintaan. Thinking Portfolio-salkun käyttömukavuutta parantaa entisestään single sign on-ominaisuus, käyttäjän ei tarvitse erikseen kirjautua salkkuun, kun hän on SSAB:n verkossa.

Thinking Portfolio katsoo tulevaisuuteen

Kaikki suunnitellut ja meneillään olevat projektit syötetään salkkuun, se tuo sujuvuutta tilanteen johtamiseen, kuten investointien ja kehittämishankkeiden priorisointiin. Projektit käsitellään salkussa SSAB:n projektinjohtamisprosessin mukaisesti varhaisesta ideavaiheesta niiden loppuarviointiin ja päättämiseen saakka. Tämä tarkoittaa muun muassa projektin tilanneraportointia ja raportointia vaiheesta toiseen siirryttäessä. Tilanneraportointia projekteista tai salkun kokonaistilanteen raportointia ei tarvitse tehdä erikseen, vaan kaikki, kuten johdon raportit ja projektidokumentit syntyvät automaattisesti koottuna projektidatan perusteella. Arto Kangas kertoo, että raportoinnin standardisoiminen oli aiemmin yllättävän vaikeaa johtuen muun muassa erilaisista raportointijaksoista ja siitä, että raportoinnin merkitys miellettiin eri maissa ja yksiköissä eri tavalla. Thinking Portfolio on tuonut huomattavaa parannusta tähän eikä vähiten sen vuoksi, että se säästää projektipäälliköiltä työaikaa.

-Salkussa on tälläkin hetkellä aktiivisia projekteja useita tuhansia ja ideavaiheessa olevia projekteja vielä enemmän. Tunnuslukujen kokoaminen priorisointia varten ja kokonaistilanteen kartoittaminen olisi ilman Thinking Portfoliota iso työ, nyt tieto saadaan napin painalluksella ja osittain ilman sitäkin. Johdolle eri projektien vertailu on mutkatonta, kun tiedot esitetään kaikista projekteista samalla tavalla.

-Investointien priorisointia varten salkusta saadaan näkymät monesta eri näkökulmasta ja eri organisaatiotasoilta, erilaiset suodatukset ovatkin varmasti käytetyimpiä salkun ominaisuuksia. Kustannusaikataulujen perusteella näemme ennusteet tarkalla tasolla 1-2 vuodeksi eteenpäin ja karkealla tasolla vielä pidemmälle, jopa kymmenen vuoden päähän.

Thinking Portfolion kehitystyö on sujuvaa ja sitä voivat tehdä käyttäjätkin

Thinking Portfoliolta tilattavien kehitystöiden toteutus on koettu joustavana ja nopeana. Tämä on tärkeä piirre toimittajayhteistyössä, sillä toiminnan muuttuessa kehitystöitä aina silloin tällöin tarvitaan. Salkun käyttäjät ja pääkäyttäjät voivat myös itse tehdä pienimuotoista kehitystyötä salkussa, erityisesti raportoinnin osalta.

 

Arto Kangas
Director, Capex Management
& Engineering Services
SSAB Europe