Thinking Portfolion vuosittaisesta Käyttäjäpäivästä on tullut hyviä vinkkejä SSAB:n Projektisalkun kehittämiseen. Vuoden 2024 Käyttäjäpäivässä on SSAB:n vuoro jakaa parhaat vinkit ja opit Projektisalkun jatkokehittämisestä.
SSAB:lla on Suomessa noin 6000 työntekijää jakautuneina eri kaupunkeihin. Suuren terästeollisuusyrityksen haasteena on ollut saada näkyvyys kaikkeen siihen, mitä eri puolella organisaatiota tehdään. Näkyvyyteen liittyviä haasteita taklataan Thinking Portfolio Projektisalkun avulla.
SSAB:n Europe divisioonan IT PMO-vetäjä Antti Piirainen kertoo Thinking Portfolio Käyttäjäpäivässä 31.1.2024, miten Projektisalkkua kehitetään SSAB:n tarpeisiin. Projektien johtamisen maturiteetti vaihtelee eri puolilla organisaatiota. Keväällä 2023 SSAB:lle luotiin IT:lle PMO yhteisö, jossa konsernin eri divisioonien henkilöt kehittävät ja vievät yhdessä eteenpäin viestiä salkunhallinnasta.
”Keep it Simple” – helppokäyttöisyys on iso plussa
SSAB:lla Projektisalkun käyttäjämäärä on jatkuvasti kasvussa. Salkun käyttö laajenee, sillä johto haluaa tietää, mitä organisaatiossa tapahtuu ja riittävätkö resurssit kaikkiin projekteihin, joita halutaan toteuttaa. Johdolle ja hallitukselle täytyy raportoida mm. projekteista, resursseista, priorisoinnista ja budjeteista. Sitä varten välineiden ja prosessien pitää olla kunnossa.
Antti antaa heti hyvän vinkin salkun kehittämiseen: ”Mitä helppokäyttöisempi salkku, sen parempi. Me pidämme paneelit ja salkun käyttöliittymän yksinkertaisena. Tietojen syöttö on helppoa ja projektien tietojen ylläpitoon liittyen tulee sähköpostimuistutuksia.”
Varoittavana esimerkkinä Antti kertoo, miten SSAB:n riskienhallinnan kanssa innostuttiin liikaakin, ja salkkuun kehitetiin turhan laaja riskienhallinnan kokonaisuus. Uutta suunnitellessa voi tuntua hyvältä ottaa mukaan kaikki mahdollinen, mutta usein yksinkertainen onkin paras vaihtoehto.
Monte Carlo -raportointi ja muita onnistumisia
Käyttäjäpäivässä kuulemme, mitkä ovat olleet SSAB:n Projektisalkun kehityksen parhaita oivalluksia. Yksi näistä liittyy projektin budjetin epävarmuuden laskentaan ja siinä Monte Carlo -raportin kehittämiseen. Sen ansiosta projektien riskien kustannusten todennäköisyys voidaan laskea itse, eikä siihen enää tarvita ulkopuolisen organisaation apua.
Kaikkein tärkein onnistuminen liittyy salkun tuomaan läpinäkyvyyteen. Nyt budjetit, menossa olevat projektit, riippuvuudet ja resursointi löytyvät yhdestä paikasta. SSAB on siirtynyt Thinking Portfolion HUB-alustalle. Sekin on tuonut uusia mahdollisuuksia, kuten roolipohjaisen resursoinnin, trendiraportoinnin sekä historiatiedon seurannan.
SSAB:lla on käytössä Thinking Portfolio Flex-sopimus, joka tekee pienkehittämisestä joustavaa. Seuraavaksi keskitytään raportoinnin kehittämiseen, projektien strategialinkkien vahvistamiseen sekä käytön laajentamiseen entisestään. Käytön laajentuessa myös kehitysideoita tulee koko ajan lisää.
Antti Piirainen
Head of PMO, Europe division, SSAB Europe Oy
”Minulla on yli 30 vuoden kokemus teräsliiketoiminnasta. Suurimman osa ajasta olen tehnyt IT-hankkeisiin liittyvää työtä – ohjelmointia, järjestelmätukea- ja kehitystä, erilaisia projekteja. Välillä olen ollut tuotannonsuunnittelussa ja toimitusketjun hallinnassa. Nyt keskityn SSAB Europe divisioonan IT PMO:n vetämiseen ja projektien valmisteluun. Vapaa-aikaan kuuluu matkustelu, mökkeily ja musiikin kuuntelu.”
Tervetuloa Thinking Portfolio Käyttäjäpäivään 31.1.2024!
Tutustu tapahtuman puheenvuoroihin ja ilmoittaudu mukaan maksuttomaan tilaisuuteen: