Fler och fler organisationer bestämmer sig för att genomföra projektportföljhantering där behoven inom olika affärsområden och arbetsmetodernas mognadsgrad beaktas.
Hantering av flera portföljer är ett fenomen som vinner terräng. Fler och fler företag och offentliga organisationer önskar använda projektportföljhantering för beslutsfattande med hjälp av hantering av flera portföljer. På så sätt kan branschspecifika informationsmodeller, prioritering, projektmodeller, riskhantering och budgetering användas på ett sätt som stödjer branschen eller affärsområdet.
Med erfarenhet från över 350 genomförda portföljer, växer trenden för hantering av flera portföljer enligt Thinking Portfolio, framför allt utifrån kundernas konkreta behov. Om hela organisationen måste öka sin förmåga inom projektportföljhantering till en nivå som krävs mest inom en viss verksamhet eller ett visst affärsområde, ligger överdriven utveckling framför oss. Verksamhetsmodellen producerar då inte ett värde på korrekt sätt för de där en lättare verksamhetsmodell räcker för bra beslutsfattande och vägledning. I sådant fall kan informationsmodellen och funktionerna i projektportföljen byggas så att de blir flexibla inom samma gemensamma projektportfölj. Ett annat populärt alternativ är att skapa två eller flera portföljer enligt mognadsnivå, behov och krav.
En viktig funktion för en bra projektportfölj är att stödja flerportföljshantering för att underlätta den parallella användningen av flera portföljer. Särskilt gäller det centraliserad resursplanering som kopplar samman portföljer, timrapporter, användarhantering, beroenden, riskhantering, finansiella rapporter och en klar bild som enkelt kopplar samman alla portföljer.
På detta sätt kan varje bransch- eller affärsområdesspecifik portfölj ha bruksanvisningar, en utvecklingsväg och en portföljägare som beaktar olika behov. Hantering av flera portföljer ger flexibilitet och underlättar utveckling och införande av portföljhantering. Förutom projektportföljer omfattar hantering av flera portföljer även bland annat användning, service, risk, lokaler, fusioner och förvärv, strategi och metriska portföljer, liksom hållbarhet och olika portföljer för efterlevnad.
Bra portföljhantering handlar till 80 % om att se framåt göra prognoser och till 20 % om att övervaka det som har hänt
Verksamhetsmiljön är en viktig enande faktor för portföljer. Förändringar i verksamhetsmiljön och risker såsom råmaterial, energi, räntesatser, pandemier, lagstiftning, efterfrågan, konkurrens, geopolitik och krig är gemensamma utmaningar för alla portföljer. Därför kan riskhantering och övervakning som kopplar samman portföljer centraliseras i en miljö med flera portföljer, för att stödja prognoser, prioritering och riskhantering för hela organisationen.