Organisaation kehittämisen ja riskimaiseman saa nostettua tehokkaasti näkyviin projekti- ja riskisalkun yhteispelillä
Riskisalkulle on tarvetta kenties enemmän kuin koskaan
Olemme tilanteessa, jossa yrityksen johto ja hallitus tarvitsevat päätöksentekonsa tueksi nopeasti tietoa käynnissä olevista kehityshankkeista ja epävarmuuksista. Riskienhallinnalla on olennainen rooli epävarmuuksien kuvaamisessa.
Kokemuksemme mukaan suuressa osassa organisaatioita hyödynnetään riskienhallinnassa sekalaisia esityksiä, dokumentteja ja taulukoita, jotka eivät anna riittävää tilannekuvaa nykypäivänä tarvittavaan riskienhallintaan.
Riskisalkusta 24/7 näkyvyys organisaation riskimaisemaan
Thinking Portfolion Riskisalkussa on saatavilla koko organisaation riskimaisema yhdessä paikassa ja ajan tasaisena ja se on yhdistetty muihin johtamisen sovelluksiin tai salkkuihin. Riskisalkku parametroidaan tukemaan organisaation riskienhallintamallia ja on siten sovitettavista kaikille toimialoille ja riskienhallinnan eri kypsyystasoille.
Koko organisaation tulisi pystyä osallistuumaan riskienhallintaan. Riskisalkku mahdollistaa hajautetun ja myös etänä tapahtuvan riskienhallinnan ja koordinoinnin.
Thinking Portfolion Riskisalkun tietomalli on luotu tarvetta vastaavaksi ja se säilöö, turvaa ja jakaa tietoja sujuvasti tarpeen mukaan. Esimerkiksi raportointi voi tapahtua tietoja yhdistelemällä tai käyttäjän siirtyminen salkkujen välillä tulee olla sujuvaa.
Kuinka yhdistää projektien riskienhallinta ja kokonaisvaltainen riskienhallinta?
Usein käytännön ongelmana on, kuinka yhdistää organisaation projektien riskienhallinta ja kokonaisvaltainen riskienhallinta. Käytännön tarpeet määrittävät usein toteutustavan. Ohessa joitakin ajatuksia, jotka voivat helpottaa toimintatavan valintaa.
Tyypillisesti projektien yksittäiset riskit ovat lopulta pieniä koko organisaation kannalta ja ilmentävät itse projektityön riskejä. Tästä syystä ei ole syytä organisaatiotasolla huomioida kaikkia riskejä samassa salkussa, vaan keskittyä merkittävimpiin riskeihin.
Tuskin edes tyystin projektitoimintaan perustuvan organisaation kokonaisvaltainen riskienhallinta voi koostua suoraan projektien riskeistä vaan kokonaisvaltainen riskienhallinta on tehtävä ylemmällä tasolla.
Tyypillisesti projektien suurimmat riskit kiinnitetään ideointi tai suunnitteluvaiheessa, kun ratkaisumallista päätetään. Toteutukseen liittyvät ongelmat ovat tyypillisesti seurauksia näistä jo otetuista riskeistä. Toisaalta kokonaisvaltainen riskienhallinta tarjoaa projektia toteuttaville henkilöille mahdollisuuden tuoda esiin ja huomioida näitä jo otettuja riskejä. Usein edellä mainittuja suurimpia ja ylhäältä annettuja riskejä ei tuoda esiin ja ne tulevat vastaan toteutuksen kannalta liian myöhään.
Riskienhallintaorganisaation tulee tunnistaa projektinhallinnan tärkeimmät riskienhallintaan liittyvät kohdat projektien alussa ja lopussa ja huomioida tärkeimmät riskit osana kokonaisvaltaista riskienhallintaa. Tähän voi lisätä oman näkymänsä johtamisen työkalut, eli salkut, jotka yhdistävät tietoa luomalla asioiden välille loogisia yhteyksiä.
Tutustu Riskisalkkuun lataamalla Thinking Portfolio Riskisalkku whitepaper: https://thinkingportfolio.com/tuotteet/thinking-portfolio-riskisalkku/
Teksti: Anssi Nevalainen
DI Tuotantotalous
Thinking Portfolio Oy
Senior Portfolio Advisor
”Kirjoittaja on riskienhallinnan ja projektiportfolion hallinnan asiantuntija. Kirjoittajalla on laajaa käytännön kokemusta liiketoiminnan, projektitoiminnan ja kokonaisvaltaisen riskienhallinnan kehittämisestä sekä niihin liittyvien salkkujen käyttöönotosta erilaisissa organisaatioissa.”