SASKY koulutuskuntayhtymässä Hankesalkun lukuoikeudet annetaan koko henkilöstölle. Yhteiskehittämistä lisätään tekemällä Ideasalkusta avoin kaikille – tulevaisuudessa myös opiskelijoille.

Thinking Portfolion Hankesalkku vastasi Saskyn tarpeisiin

Thinking Portfolio Hankesalkku avaa näkymän SASKY koulutuskuntayhtymän hankekokonaisuuteen. Saskyn kehittämispäällikkö Merja Suoperä oli ottamassa käyttöön Thinking Portfolion Hankesalkkua, ja on nyt yksi salkun pääkäyttäjistä.

Ennen salkkuratkaisun käyttöönottoa hankkeita seurattiin erilaisissa Exceleissä ja Word-tiedostoissa, jolloin kokonaiskuva jäi hahmottumatta niin hankkeiden pyörittämisestä vastuussa olevalle henkilöstölle kuin johdollekin. Kokonaiskuvan puuttuessa hankkeita oli hankala kiinnittää strategisiin tavoitteisiin.

Organisaatiossa oli kuitenkin tarve nähdä hankekokonaisuus talouden, vaikuttavuuden ja hyötyjen näkökulmasta. Käytännön työssä on pakko pystyä seuraamaan hankkeiden etenemistä ja saada näkyviin niiden hyötyjä ja tuloksia. Thinking Portfolion Hankesalkku vastasi näihin tarpeisiin.

”Thinking Portfolion salkku on kaikkein mahdollistavin”, Merja sanoo.

 

Hankesalkun tuomat edut vaihtelevat tehtävänkuvan mukaan

SASKY Koulutuskuntayhtymässä on tarkoitus antaa salkun lukuoikeudet koko henkilöstölle, eli viidellesadalle työntekijälle. Ideasalkun puolella ajatus on, että tulevaisuudessa siitä tehdään kaikille avoin – jossain vaiheessa myös opiskelijoille. Salkun avoimuuden ajatellaan lisäävän yhteiskehittämistä ja hankkeiden tarvelähtöisyyttä.

 

”Koulutuspuolella parhaat ideat tulevat kohderyhmältä eli opiskelijoilta, opetushenkilöstöltä ja työelämäyhteistyöltä. Ideasalkun avoimuus lisää tarvelähtöistä tekemistä”, Merja sanoo.

Hän ajattelee salkun etujen vaihtelevan ihmisen tehtävänkuvan mukaan. Esimerkiksi opetushenkilöstö saa kehittämisen tarpeensa helposti ja nopeasti eteenpäin ja sanallistettua yhteen paikkaan puhelinnumeroiden ja sähköpostien etsimisen sijaan. Muuta henkilöstöä salkku auttaa hahmottamaan, mitä hankekokonaisuuteen kuuluu ja mitä kehittämisessä tapahtuu.

 

Kehittäjille ja hanketoimijoille Hankesalkusta tulee päivittäinen työväline, jonka avulla päästään eroon Exceleistä ja Wordeista ja saadaan kehittämisen kokonaiskuva näkyviin. Lisäksi salkku tuo tasalaatuisuutta tekemiseen. Tekemisen laatu kasvaa, kun vaikuttavuudet ja hyödyt määritellään aina tietyllä tavalla strategian suuntaisesti.

 

Hankesalkusta tulee päivittäinen työväline, jonka avulla päästään eroon Exceleistä ja Wordeista ja saadaan kehittämisen kokonaiskuva näkyviin.

 

Koko koulutussektori hyötyisi Hankesalkun kaltaisesta työvälineestä

Merja ajattelee, että ideaalimaailmassa kaikilla opetus- ja koulutussektorin organisaatioilla olisi käytössä jokin Hankesalkun kaltainen työväline. Se voisi kehittää oppilaitosten ja kuntayhtymien yhteistyötä, ja tehdä kansallisestikin näkyvämmäksi mitä organisaatioissa tehdään.

”Mitä enemmän oppilaitoskentässä on Hankesalkun käyttäjiä, sitä hedelmällisempää on nähdä kokonaiskuva ja saada dataa hankkeiden linkittymisestä toisiinsa myös kansallisella tasolla”, Merja sanoo.

 

Ideaalimaailmassa kaikilla opetus- ja koulutussektorin organisaatioilla olisi käytössä jokin Hankesalkun kaltainen työväline

 

Salkun käytön voi omaksua kokeilemalla

Nyt Saskyn salkku on otettu käyttöön ja sitä jalkautetaan osaksi arkista hanketoimintaa. Merja kertoo, että henkilöstöä kannustetaan kokeilemaan salkun käyttöä itsenäisesti:

”Salkun käytön pystyy omaksumaan kokeilemalla ja on kiva, ettei siellä pysty tekemään vahinkoja, vaan käyttöä saa ehdottomasti kokeilla vapaasti.”

Pidemmän aikavälin tavoitteitakin on jo hieman ehditty pohtia. Merja kertoo toivovansa, että tulevaisuudessa voitaisiin ottaa myös muita salkkumalleja käyttöön ja saataisiin näin vietyä sisäistä kehittämistä salkkuihin entistä enemmän.

Ensin keskitytään kuitenkin siihen, että uudesta Hankesalkusta tulee arkinen väline strategian toiminnallistamiseen ja sen suuntaviivojen tukemiseen.

 

Saskyn salkunhallinnan kehittämisestä kertoi

Merja Suoperä

Kehittämispäällikkö

Kehittämis-, innovaatio- ja kansainvälisyystoiminta

SASKY koulutuskuntayhtymä

 

”SASKY koulutuskuntayhtymä (Sasky) toimii usean kunnan alueella Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Perussopimuksen mukaan Saskyn tehtävä on järjestää, ylläpitää ja kehittää peruskoulutuksen jälkeen annettavaa toisen asteen ammatillista koulutusta sekä yleissivistävää koulutusta.” (https://sasky.fi/sasky/)

 

Teksti: Tyyne Taunila, Marketing Specialist, Thinking Portfolio