OP otti Thinking Portfolion Sovellussalkun käyttöön vuonna 2014. Tammikuussa 2024 pääsemme kuulemaan yrityksen kymmenvuotisesta salkunhallinnan matkasta.

Sovellussalkku, Järjestelmäsalkku, TPAP eli Thinking Portfolio Application Portfolio – OP:n salkulla on monta nimeä. OP:n Enterprise Architect Jarmo Laine jakaa Thinking Portfolio Käyttäjäpäivässä kymmenen vuoden aikana kertyneet vinkit kaikkien yhteisen työvälineen kehittämisestä.

Salkku on koti 1300 järjestelmän metatiedoille

Järjestelmäsalkussa hallitaan tällä hetkellä 1300 järjestelmää, joten metadataa riittää. OP:n järjestelmistä vanhimmat ovat 1980-luvulta. Käyttäjäpäivässä kuulemme, millaiset mekanismit järjestelmien elinkaaren hallintaan ja arkistointiin on rakennettu.

Kun hallittavia järjestelmiä on yli tuhat, myös raportoinnilta vaaditaan paljon. OP:n järjestelmäsalkkuun on rakennettu kattavat raportit Power BI -pohjaisesti. ”Raporteilla voi suodattaa erilaisia näkymiä tai katsoa järjestelmien kokonaiskuvaa: missä mennään, mitä pitäisi uusia, mitä migroida ja minne kannatta investoida”, Jarmo sanoo.

Nyt OP:lla valmistellaan järjestelmien pilvitransformaatiota. Salkusta saadaan ajettua tarvittavia GANTT-raportteja ja nähdään sovellusten väliset integraatiot.

Järjestelmäsalkkua käytetään myös muun muassa todistettaessa viranomaisille järjestelmävaatimusten täyttyminen. ”Finanssitoimialalla viranomaisvaatimukset ovat nousseet todella isoon asemaan. Salkun avulla pystymme todistamaan, että täytämme kaikki huoltovarmuuskriittisyyteen ja resoluutioratkaisuihin liittyvät asiat ynnä muut. Meillä on dokumentit mm. tiedon tuottajista ja kuluttajista, tietosuojasta, tietoturvasta sekä riskienhallinnasta”, Jarmo kertoo.

Vinkkejä ihmisten innostamiseen

OP:lla prosesseja on kehitetty niin, että uuden järjestelmän hankkiminen edellyttää entiteetin muodostamista järjestelmäsalkkuun. Järjestelmän perustietojen kirjaaminen on pakotettua ja myöhemmin tietoja täydennetään elinkaaren vaiheiden mukaan. Jarmon mielestä ratkaisu on ollut hyvä.

”Meillä oli sisäinen Thinkkarin täyttökilpailu, ja ahkerimmin tietoja päivittäneet saivat palkintoja.”

Ohjeistus on, että tiedot ja mahdolliset muutokset järjestelmissä on päivitettävä vähintään kerran puolessa vuodessa. Perustiedot on pakko olla ja laatu paranee motivoinnilla. Jarmolla on hyviä vinkkejä ihmisten innostamiseen:

”Meillä oli sisäinen Thinkkarin täyttökilpailu, ja ahkerimmin tietoja päivittäneet saivat palkintoja. Se oli suosittu ja aiheutti selvän piikin käytössä. Ihmiset pidetään ajan tasalla ja salkun uusia ominaisuuksia mainostetaan omalla Teams-kanavalla, tiedotteilla, salkussa bannereilla sekä sähköpostitse.”

Järjestelmäsalkku tuo lisäarvoa monelle

Käyttäjäpäivässä Jarmo kertoo vinkkinsä sujuvaan muutostöiden tekemiseen ja uusien ominaisuuksien kehittämiseen. OP:lla on käytössä Thinking Portfolio Flex-sopimus, jonka avulla uudet toiminnot saadaan nopeasti testistä tuotantoon. ”Nopeus ja ketteryys tekemisessä on aika lyömätöntä”, Jarmo sanoo.

Järjestelmäsalkku tuo lisäarvoa eri rooleihin. Salkusta nähdään mitä järjestelmiä on, missä kunnossa ne ovat, ketkä niitä käyttävät ja milloin ne vanhenevat. Salkussa näkyvät sopimukset, sovellusten väliset integraatiot sekä järjestelmien merkitys huoltovarmuuden näkökulmasta. Erilaisia tietoja hyödynnetään niin liiketoimintajohdossa kuin kehitys- ja teknologiaosastoilla.

”Nopeus ja ketteryys tekemisessä on aika lyömätöntä”

”Järjestelmäsalkku on alkanut nousemaan aina vaan isompaan rooliin esimerkiksi integraatioiden kautta. Salkku ei ole pelkästään tiedon varastointia, vaan se toimii myös suunnittelun tukena”, Jarmo sanoo.

Jarmo Laine

Enterprise Architect, OP, Enterprise Architecture, Arkkitehtuuriohjaus

”Minulla on 40 vuoden kokemus ohjelmistoalalta, yli 15 vuotta arkkitehtina. Olen arkkitehtoinut ohjelmistoja suurtietokoneista nykyaikaisiin OO- ja hajautettuihin pilvipohjaisiin järjestelmiin, joissa käytetään mikropalveluja, sekä hyödyntänyt SaaS-pohjaisia ratkaisuja. Haluan kehittää itseäni IT-ammattilaisena, etsiä uusia haasteita ja löytää uusia tapoja ratkaista asiakkaiden tarpeita.

Tällä hetkellä työtehtäviini kuuluu esimerkiksi ohjelmistoarkkitehtuurien mallintaminen ja yritysarkkitehtuuriratkaisujen suunnittelu, hyödyntäen Thinking Portfolio -sovellussalkkua osana työkalupakkiani. Vapaa-ajallani olen intohimoinen koiraihminen ja olen kennelliiton sertifioima koirankouluttaja.”

Tervetuloa Thinking Portfolio Käyttäjäpäivään 31.1.2024!

Tutustu tapahtuman puheenvuoroihin ja ilmoittaudu mukaan maksuttomaan tilaisuuteen:

Ilmoittaudu tästä!