Organisaatioiden päätöksenteko on murroksessa, kun sujuvuus, älykkyys ja vastuullisuus nousevat päätöksenteon keskiöön. Thinking Portfolion Käyttäjäpäivässä 31.1.2024 päästään seuraamaan asiantuntijoiden paneelikeskustelua aiheesta.
Tässä blogissa nostetaan esiin keskeisiä päätöksenteon muutostrendejä ja pohditaan niiden vaikutuksia salkunhallintaan, joka toimii olennaisena tukena organisaatioiden päätöksenteossa.
Sujuvuus ja helppous: läpileikkaava trendi
Sujuvuus ja helppous ovat vahvoja trendejä päätöksenteon muutoksessa. Organisaatiot etsivät ratkaisuja, jotka eivät ainoastaan ole helppoja käyttöönottaa ja käyttää, vaan ovat myös helposti muokattavissa tarpeiden tai prosessin muuttuessa. Saumaton käyttökokemus on salkunhallinnassa avaintekijä, sillä se tekee päätöksenteon prosessista sujuvaa, läpinäkyvää ja vaivatonta.
Datalla johtaminen korostuu entisestään
Salkunhallinta nousee strategian toiminnallistajaksi. Johtamisen tarpeet, tavoitteiden asettaminen ja vaikuttavuuden todentaminen vaativat syvällistä analyysiä ja oivaltavia näkemyksiä. Kokonaisnäkymä, tiedon reaaliaikaisuus ja muutostrendien ymmärtäminen ovat olennaisia, kun organisaatiot pyrkivät pitämään strategiansa linjassa dynaamisen ympäristön kanssa. Informatiivinen raportointi ja visuaalisesti houkuttelevat dashboardit tuovat päätöksenteon helposti jokaisen saataville.
Digitaalinen saavutettavuus ja hybridityö aiheuttavat kulttuurimuutoksen
Digitaalinen saavutettavuus laajenee yhä uusille käyttäjäryhmille ja samanaikaisesti hybridityö muokkaa kulttuuria. Johtamisessa, päätöksenteossa, sitoutumisessa, motivaatiossa, yhteistyössä ja yhteisöllisyydessä korostuvat digitaaliset työkalut sekä se, miten hyvin niitä osataan käyttää. Organisaatioiden on omaksuttava uusi kulttuuri, joka tukee tehokasta ja joustavaa työskentelyä mistä tahansa.
Personoidut palvelut yleistyvät
Organisaatiot haluavat itselleen ja työntekijöilleen personoituja palveluita. Tämä tarkoittaa joustavia – mieluiten itse muokattavissa olevia – ratkaisuja, jotka onnistuvat vastaamaan yksilöllisiin tarpeisiin esimerkiksi raportoinnissa.
Tekoälylle muodostetaan pelisäännöt ja sen rooli selkeytyy
Tekoäly astuu päätöksenteon keskiöön mahdollistaen älykkäämmät ja ennakoivat päätökset. Salkunhallintaan tekoäly tuo tietoa esimerkiksi riskeistä, riippuvuuksista, opeista ja priorisoinneista. Tekoälyä hyödynnettäessä organisaatiossa on tärkeää pysähtyä myös sen äärelle, mitkä ovat tekoälyn pelisäännöt ja rooli, ja miten tekoälystä saadaan juuri omalle organisaatiolle paras hyöty ilman, että tietoturvaa vaarannetaan.
Toimivien liiketoimintaprosessien merkitys vahvistuu
Ketterän kehittämisen ja projektien paradigman muutos kuvastaa organisaatioiden valmiutta sopeutua nopeasti muuttuviin olosuhteisiin. Yhdistelmät yleistyvät, ja osallistavan päätöksenteon kautta organisaatiot saavat joukkoistetun näkemyksen päätöksenteon tueksi.
Liiketoiminnan vastuullisuus kasvaa
Vastuullisuustavoitteet eivät ole enää irrallaan liiketoimintatavoitteista. ESG-standardeja sovelletaan laajemmin, kun organisaatiot ottavat vastuullisuuden vakavammin osaksi päätöksentekoa.
Päätöksenteon evoluutio on käynnissä, ja organisaatiot, jotka omaksuvat sujuvuuden, älykkyyden ja vastuullisuuden osaksi omaa päätöksentekoaan, ovat valmiita kohtaamaan tulevaisuuden haasteet ennakkoluulottomasti ja menestyksekkäästi.
Tervetuloa Thinking Portfolio Käyttäjäpäivään seuraamaan asiantuntijoiden paneelikeskustelua aiheesta!
31. tammikuuta järjestettävä Käyttäjäpäivä huipentuu Thinking Portfolion toimitusjohtaja Anna-Riikka Hovi-Taunilan vetämään paneelikeskusteluun päätöksenteon muutostrendeistä.
Paneelikeskustelussa ovat mukana Mira Ahjoniemi Riihimäen kaupungilta, Heli Kivisoja QOCO Systemsiltä, Jarmo Laine OP:lta sekä Christine de Thouars hollantilaisesta Leidenin yliopistosta. Paneelikeskustelu käydään englanniksi.
Voit osallistua Käyttäjäpäivään joko paikan päällä Helsingissä tai etänä katsomalla livestriimiä. Tilaisuus on maksuton.
Tutustu tapahtuman ohjelmaan ja puhujiin ja ilmoittaudu paikan päälle mukaan viimeistään to 18.1.2024. Jos haluat seurata tapahtumaa etänä, voit ilmoittautua mukaan vielä 29.1.2024.