Riskienhallinnan kulttuuri vahvistuu, kun riskienhallinta otetaan osaksi johtamismallia, viestintää ja jatkuvaa tekemistä. Tässä blogissa kerrotaan, mitkä ovat johtamismallin tärkeimmät ominaisuudet, ja miksi riskisalkku on hyvä johdon työväline.
Johtamismalli vaikuttaa organisaation kulttuurin kehittymiseen
Johtamismallissa organisaation eri toiminnan alueet kytketään yhteen ylätasolla. Johtamismallissa voitaisiin esimerkiksi kuvata, kuinka organisaatio toimii ja mitä erityispiirteitä juuri tämän organisaation johtamiseen liittyy. Johtamismallissa asetetaan tavoitteiden pohjalta pääpiireet koko organisaation läpäiseville toiminnoille, joita ovat myös projektien johtaminen tai riskienhallinta.
Vaikka johtamismallista ei olisi kirjattu sanaakaan paperille tai esityksiin, on se osa kaikkia organisaatioita ja vaikuttaa etenkin organisaation kulttuurin kehittymiseen. Johtamismallin tärkeimmiksi ominaisuuksiksi voidaan nostaa kokonaisuuden hahmottaminen, vaikuttavuus ja läpinäkyvyys. Nämä ovat kulmakiviä siihen, että johtaminen voidaan toteuttaa tehokkaasti.
Johtamisen työvälineinä käytetään usein salkkuja, eli portfolioita, joilla pyritään jäsentämään ja hallitsemaan johtamiseen liittyviä tietoja, eli kokonaisuuksia. Salkkuihin tulisi sisällyttää johtamisen kannalta tärkeät aihealueet ja oleellinen tieto.
Johtamismallin digitalisointi vahvistaa valittuja johtamisen menetelmiä, kun valitut työkalut palvelevat tarkoitustaan ja ovat organisaation toimintamallien mukaisia. Tästä syystä on tärkeää valita työkalut, kuten esimerkiksi salkut, jotka tukevat joustavasti toiminta- ja johtamismallia.
Thinking Portfolion Riskisalkku johtamisen välineenä
Johtamisen työkalujen, kuten salkkujen, tärkeitä piirteitä ovat siis esimerkiksi helppokäyttöisyys ja sopivuus tai muunneltavuus tarkoitettuun käyttöön. Yhtä tärkeää on, että salkut toimivat keskenään ja auttavat muodostamaan johtamiseen yhtenäisen digitaalisen näkymän.
Riskienhallinta on myös pitkään pysynyt tärkeänä ja koeteltuna osana johtamismallia. Tästä syystä se on noussut osaksi standardeja ja kestäviä toimintamalleja. Tämän lisäksi useat eri tahot vaativat organisaatiolta toimivaa riskienhallintaa. Esimerkiksi useat tarkastuselimet, kuten sisäinen tarkastus, tilintarkastajat, sertifioijat ja julkiset valvontaelimet, kuten finanssivalvonta perustavat toimintansa riskienarviointiin ja -hallintaan, ja ne vaativat organisaatioilta vakuuttavia riskienhallinnan käytäntöjä.
Riskienhallintaa ei tule luoda vain erilliseksi saarekkeeksi organisaatioon. Ottamalla riskienhallinta integroiduksi osaksi johtamismallia, jatkuvaa tekemistä ja viestintää voidaan vahvistaa organisaation riskienhallinnan kulttuuria ja jo olemassa olevaa toiminnan ja prosessien toteuttamaa riskienhallintaa.
Tutustu Riskisalkkuun lataamalla Thinking Portfolio Riskisalkku whitepaper: https://thinkingportfolio.com/tuotteet/thinking-portfolio-riskisalkku/
Teksti: Anssi Nevalainen
DI Tuotantotalous
Thinking Portfolio Oy
Senior Portfolio Advisor
Kirjoittaja on riskienhallinnan ja projektiportfolion hallinnan asiantuntija. Kirjoittajalla on laajaa käytännön kokemusta liiketoiminnan, projektitoiminnan ja kokonaisvaltaisen riskienhallinnan kehittämisestä sekä niihin liittyvien salkkujen käyttöönotosta erilaisissa organisaatioissa.