Hyvinvointialueet ovat toimineet reilun vuoden verran, ja toiminnan kehittämiselle ja erityisesti yhtenäistämiselle on jo noussut esiin monenlaisia tarpeita. Usean eri kunnan toimijoiden yhdistyessä yhdeksi kokonaisuudeksi tiedonkulun sujuvuus ja toimintojen yhtenäisyys ovat tuntuneet hieman tahmeilta.

Kun turvaamme, parannamme ja pelastamme hyvinvointia yhdessä joka päivä, on todellakin syytä välillä tarkastella myös sitä kehittämisen kokonaisuutta. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen eli Varhan organisaatio on monitahoinen, ja ihmisiä työskentelee meillä reippaasti yli 20 000. Selvä on silloin, että tällaisen kokonaisuuden hahmottaminen on sinällään jo melkoinen haaste, ja sen kehittämiselle on luotava selkeät ja toimivat puitteet.

Salkunhallinta lisää systemaattisuutta, mutta sen käyttöönottoon täytyy panostaa

Salkunhallinta onkin ilmeinen ratkaisu kehittämisen kokonaisuuden tarkasteluun monipuolisesti. Johdolle on tarjottava näkymää niin kehittämisen kokonaisuuteen kuin sen muodostaviin osatekijöihinkin. Yhdessä nykäyksessä salkunhallinnan käyttöönotto ei sentään onnistu, joten liikkeelle on lähdetty lähinnä laajempien ulkoisella rahoituksella tehtävien sekä strategisten hankkeiden ja projektien viemisellä Thinking Portfolio –salkunhallintajärjestelmään. Käyttöönotto on aktivoitunut tämän vuoden alusta, ja salkussa onkin jo yli 200 projektia ja hanketta, ja niiden määrä kasvaa lähes päivittäin. Suurin haaste lienee salkunhallinnan käsitteiden ja toimintatavan tutuksi tekeminen kaikille käyttäjille, kun salkunhallinta ei ole lainkaan tuttu entuudestaan. Mielenkiintoisia keskusteluja käydään jatkuvasti käytännön haasteista, ja kehitys- ja kohennusehdotuksia satelee kehittämispalveluihin päivittäin.

Projektinhallintaa on toki hoidettu monenlaisin tavoin aiemmissakin tehtävissä kuka mitenkin, mutta salkunhallinta antaa tuohon jo omaksuttuun systemaattiseen kehittämisen tukitoimintaan vielä oman kerroksensa. Toistaiseksi olemme pitäytyneet projektisalkun käyttöönotossa ja pyrkineet luomaan siihen salkut mahdollisimman helposti ymmärrettävässä muodossa eli oman organisaatiorakenteemme mukaan. Mutta varmasti jatkossa haluamme syventää näkymiä ja tarkastella kehittämistä toisenlaisistakin näkökulmista. Vaan ennen kuin voi lähteä maratonille, on opittava varmoin askelein kävelemään, minkä jälkeen vasta voi lähteä kiihdyttämään vauhtia.

Tunnusluvut, trendit ja tekoäly – miten salkku tukee tulevaisuudessa?

Itse mietin jo etukenossa, että miten voisimme tulevaisuudessa hyödyntää salkunhallintaa hyvinvointia edistääksemme, millaisia tunnuslukuja ja trendejä voisimme jo tehdyistä hankkeiden ja projektien tuloksista kehkeyttää esiin. Voisiko salkusta löytyä indikaattoreita tai vaikuttavuusmittareita hyvinvoinnin edistämisen tueksi, tai saisimmeko kertyvästä datamassasta tekoälyn avulla jollakin aikavälillä nostettua esiin sitä keskeisintä eli kehittämisen vaikuttavuutta?

Tulevaisuuden hyvinvointi on muutakin kuin fyysistä terveyttä ja mielen hyvinvointia

Vaan ensin tulisi ehkä määritellä sitä, millaista se tulevaisuuden hyvinvointi on. Ensimmäinen askel kohti tulevaisuuden hyvinvointia on ymmärtää, että se on moniulotteinen käsite. Se ei rajoitu pelkästään fyysiseen terveyteen, vaan sisältää myös mielen hyvinvoinnin, sosiaaliset suhteet, taloudellisen vakauden ja henkisen kasvun. Teknologian kehityksen myötä tulevaisuudessa meidän on yhä enemmän huolehdittava myös digitaalisesta hyvinvoinnistamme. Hyvinvointialueella tehdyt strategiset linjaukset ja niihin liittyvä kehitys vievät kohti tulevaisuutta väistämättä. Painottamalla moniulotteisuutta kehittämisessä ja satsaamalla muun muassa hyvinvointia edistäviin toimiin riittävästi vaikutamme alueemme asukkaiden elämään ja huomisiin mahdollisimman myönteisesti.

Tarja Vuorinen

Kehittämispäällikkö, Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Tarjalla on parinkymmenen vuoden kokemus organisaatiokulttuureista yrityspuolelta sekä runsaasti kokemusta julkiselta puolelta. Hän on ohjannut Turun kaupungin palkkahallinnon tiimiä ja ollut kehittämässä ulkoisesti rahoitettavien hankkeiden talouspalveluita. Tarja on ollut Turun kaupungin strategia- ja kehittämispalveluissa kehittämispäällikkönä ottamassa käyttöön salkunhallintaa ja viemässä eteenpäin siihen liittyviä tukiprosesseja. Nyt hän tukee uuden Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kehittämistä.

 ”Erityisesti verkostoissa toimiminen on tullut tutuksi. Olen aina ollut innokas uusiin haasteisiin ja ennakkoluuloton työelämässäni. Olen perehtynyt tulevaisuuden tutkimukseen ja ennakointiin, mikä tarjoaa strategiseen ajatteluun arvokasta näkökulmaa. Uskon oppimisen olevan jatkuva prosessi, ja olen pyrkinyt keräämään laajan repertuaarin taitoja sekä työssä että yksityiselämässäni, kulttuurista kuntonyrkkeilyyn ja runojen kirjoittamisesta gourmet-kokkailuun.”