Yhä useampi organisaatio päättää organisoida projektisalkunhallintaa huomioiden eri liiketoiminta-alueiden tarpeita ja toimintatapojen kypsyyden.

Monisalkunhallinta on ilmiö, joka on vahvistumassa. Yhä useammat yritykset ja julkishallinnon organisaatiot haluavat hyödyntää projektisalkunhallintaa päätöksenteossa monisalkunhallinnan keinoin. Näin voidaan hyödyntää toimialakohtaisia tietomalleja, priorisointia,  projektimallia, riskienhallintaa ja budjetointia toimialaa tai liiketoiminta-aluetta tukevalla tavalla.

Yli 350 salkun toteutuksen kokemuksella Thinking Portfoliolla nähdään monisalkunhallinnan trendin nousevan ennen kaikkea asiakkaiden konkreettisista tarpeista. Jos koko organisaatio tulee nostaa kyvykkyydessään projektisalkunhallinnassa tasolle, jota se vaativimmillaan tietyssä liiketoiminnassa tai liiketoiminta-alueella tarvitsee, on edessä ylikehittäminen. Toimintamalli ei tule tuottamaan silloin arvoa oikealla tavalla niille, joille hyvään päätöksentekoon ja ohjaukseen riittäisi kevyempikin toimintamalli. Tällöin voidaan projektisalkun tietomallia ja toiminnallisuuksia rakentaa niin, että ne joustavat saman yhden yhteisen projektisalkun sisällä. Toinen suosittu vaihtoehto on luoda kaksi tai useampi salkku kypsyystason, tarpeiden ja vaatimusten mukaisesti.

Keskeinen ominaisuus hyvältä projektisalkulta on tukea monisalkunhallintaa niin että useiden salkkujen rinnakkainen käyttö on helppoa. Erityisiä asioita ovat mm. salkkuja yhdistävä keskitetty resurssisuunnittelu, tuntikirjaukset, käyttäjähallinta, riippuvuudet, riskienhallinta, talouden raportointi ja selkeä kaikki salkut helposti yhdistävä tilannekuva.

Näin jokaisella toimiala- tai liiketoiminta-aluekohtaisella salkulla voi olla eri tarpeet huomioivat toimintatapaohjeet, kehityspolku ja salkun omistaja. Monisalkunhallinta tuo joustavuutta ja helpottaa salkunhallinnan kehittämistä ja jalkautusta. Monisalkunhallintaa on projektisalkkujen lisäksi myös mm. Sovellus-, palvelu-, riski-, toimitila-, M&A-, strategia- ja mittarisalkut sekä sustainability- ja eri compliance-salkut.

Hyvä salkunhallinta on 80 % eteenpäin katsomista ja ennakointia ja 20 % toteutuneen seurantaa

Toimintaympäristö on salkuille tärkeä yhdistävä tekijä. Toimintaympäristön muutokset ja riskit kuten raaka-aineet, energia, korot, pandemiat, lainsäädäntö, kysyntä, kilpailu, geopolitiikka ja sota ovat kaikille salkuille yhteisiä haasteita. Näin salkkuja yhdistävää riskienhallintaa ja seurantaa voidaan monisalkkuympäristössä keskittää tukemaan ennakointia, priorisointia ja koko organisaation riskienhallintaa.

Tutustu salkkuesitteisiimme!