Thinking Portfolio-riskisalkun käyttöönotto toteutettiin tehokkaasti
Vantaan ratikka -hankkeen projektipäällikkö Tiina Hulkko osallistui tilaajan edustajana Vantaan kaupungin riskisalkun käyttöönottoprojektiin ja riskisalkun hyödyntäminen aloitettiinkin ensimmäisenä ratikkaprojektissa.
Aikataulutoivomus salkun saamiseksi toimintaan oli ”mahdollisimman pian” ja salkku otettiin käyttöön jo kaksi kuukautta tilaamisesta. Thinking Portfolio taipui toivottuun aikatauluun hienosti ja käyttöönottoprojekti vietiin tehokkaasti läpi.
-Yllätyin siitä, miten helposti salkkua pystyi muokkaamaan käyttöönoton aikana. Ratkaisu toivomillemme ominaisuuksille löytyi aina tavalla tai toisella ja tarvitsemamme ominaisuudet saatiin käyttöönottoprojektin aikana toteutettua. Käyttöönottoprojektin lopuksi olemassa ollut riskiaineistomme konvertoitiin Thinking Portfolioon ongelmitta, Tiina kertaa projektin kulkua.
Riskisalkun selkeä prosessi ja käyttäjäystävällisyys saa kiitosta
Vantaan ratikkaprojektissa mukana olevat, eri tekniikkalajien edustajat kirjaavat salkkuun riskejä aina, kun niitä tulee esille.
Käyttäjiltä on tullut palautetta, että Thinking Portfolion riskisalkku on osoittautunut selkeäksi ja toimivaksi välineeksi, eikä sen käyttöä ole tarvinnut suuresti opetella. Infrasuunnittelijat ovat kommentoineet selkeätä prosessia, jota salkun avulla voi toteuttaa. Raportointi on saanut myös erityistä kiitosta salkun käyttäjiltä.
-Ulkopuolinen riskikonsulttimme on kiitellyt Thinking Portfolion käyttäjäystävällisyyttä aiemmin käyttämiinsä sovelluksiin verrattuna. Erityistä kiitosta saa raportointi ja grafiikka. Salkusta saa otettua raportit graafeina, ei tarvita erillisiä Exceleitä ja tiedot voi esitellä suoraan salkusta.
Thinking Portfolion riskisalkun avulla riskien tarkastelu eri näkökulmista on sujuvaa
Vantaan ratikkaprojektissa riskisalkussa seurataan esimerkiksi aikatauluun ja kustannuksiin vaikuttavia asioita. Riskit voivat olla pieniä tai isoja. Työkalun avulla seurataan tilannetta ja tehdään tarvittavia toimenpiteitä riskien pienentämiseksi.
Kerran kuussa on tilaajapuolen riskityöpaja, jossa mm. määritellään määräajat riskeihin liittyville toimenpiteille. Sen lisäksi jokaisessa eri tekniikkalajien ryhmässä tarkastellaan riskejä 2-3 kertaa vuodessa.
Jatkossa on tarkoitus arvioida riskien suuruuden ja todennäköisyyden lisäksi myös riskien kustannusvaikutusta. Tämän avulla saadaan tukea hankkeen kustannusarvioon, ja lisäksi riskienhallinnassa voidaan erityisesti keskittyä suurimman kustannusvaikutuksen riskeihin. Riskien tilannetta esitellään jatkossa hankkeen ohjausryhmälle. Tätä varten salkusta saadaan suoraan sopivat graafit esittämään esimerkiksi riskien kokonaismäärää tai sitä, millä alueilla riskejä on tunnistettu eniten.
Yhteistyö Thinking Portfolion kanssa jatkuu aktiivisena
Thinking Portfolio ei päättänyt vastuutaan, kun käyttöönotto päättyi. Palveluun kuuluu jatkuva seuranta, ja olen saanut hyvin informaatiota siitä miten jatkossa toimitaan, jos tarvitsen apua salkun kanssa tai haluamme kehittää sitä edelleen, iloitsee Tiina.
-Yhteistyö Thinking Portfolion konsulttien kanssa meni käyttöönottoprojektissakin hienosti. Olin koko ajan kartalla missä mennään, tilannepäivitystä tuli jatkuvasti ja sain kysymyksiini heti vastaukset, kun niitä tarvitsin. Lämpimästi suosittelen, Thinking Portfolio on ollut oikein toimiva myös niiden mielestä, jotka ovat käyttäneet muitakin riskisalkkuja.
Tiina Hulkko, projektipäällikkö
Vantaan ratikka -hanke
Kiinnostuitko Thinking Portfolion Riskisalkusta?
Lataa tästä esite! (englanniksi):